Een brief van Sinterklaas

“Juf, waarom maken de mensen ruzie over Zwarte piet?”

“Wel, lieve schat, degene die dat het beste kan uitleggen is Sinterklaas.”

 

Lieve kleine en grote vrienden,

Binnenkort is het alweer mijn verjaardag en zoals altijd vier ik deze het liefst in het bijzijn van veel gelach, vrolijkheid en goedheid. Mijn beste vrienden, die ik beschouw als mijn familie, helpen me om mijn verjaardag zo vlot mogelijk te laten doorgaan. We willen immers samen dat alle kinderen, waar ze ook vandaan komen en wie ze ook zijn, het gevoel krijgen dat ze ertoe doen. Zelfs voor de man of de vrouw die denkt te oud te zijn voor al dat kinderlijk enthousiasme. U bent nooit te oud voor uw innerlijk kind, stop het dus niet weg en geniet maar gerust mee. Een geluk dat ik opmerk dat er nog velen zijn die mijn feest niet louter zien als het Sinterklaasfeest, maar als een fijn kinderfeest waar het kind centraal staat.

Maar nu zie ik op sociale media heel veel zaken die me zorgen maken. En ik kan ergens wel begrijpen hoe dat komt. Vroeger, want Sint is al heel oud weet je, leefden we in een tijd waar mensen zich enkel bezig hielden met hun eigen identiteit. Alles wat anders was, vond men vreemd en dat hoorde niet bij hun leefwereld, dacht men. Dus men behandelde de vreemdelingen op een manier dat zij dachten dat goed was.  Nu, nog steeds, praat men over de slaven en de knechten en hun strijd voor vrijheid. Ik keur die periode af en ik ben er ook niet trots op dat het heeft plaatsgevonden. Ook ik heb fouten begaan, maar ik heb eruit geleerd en ik hoop dat ook anderen eruit kunnen leren. Dat het onbekende niet slecht is. Dat tijden veranderen. Dat ook tradities kunnen veranderen, maar dat de essentie blijft. Dat je moet blijven vechten voor je eigen identiteit in openheid en respect naar anderen toe. Zwarte piet was mijn knecht, maar is nu al jaren mijn beste vriend en samen met alle andere pieten en spiekpietjes behoren we samen tot 1 grote familie.

Van alle kanten van de wereld komen ze. Het maakt niet uit wie ze zijn of hoe ze eruit zien. Hun inborst is telkens hetzelfde: ook zij willen de pretlichtjes zien en tevoorschijn toveren in alle ogen van de kinderen. Maar als het feest is, zien ze er zwart uit.  Vroeger,en dan heb ik het over twintig jaar geleden, kwam dit doordat de pieten heel graag door de schoorstenen kropen. En als je je dag en nacht inzet om al die cadeautjes klaar te krijgen, als je niet van de chocolade kan blijven en zeker als je door weer en wind gaat om elk kind gelukkig te maken, dan verkleurt je gezicht na een tijd. Maar vooral omdat blank, zwart, bruin, geel en eender welke kleur op dat moment één is. Omdat de boodschap verbondenheid is.

En, lief kind, daarover maken de grote mensen nu ruzie. Omdat ze denken dat er een ras wordt benadeeld en gekleineerd wanneer Zwarte piet zwart is, terwijl dit helemaal niets met rassen heeft te maken. Zwarte piet kon evengoed een blauwe smurf zijn geweest of een kleine elf(zonder nadruk op het gestalte, maar meer nadruk op de fantasie) Omdat net juist die mensen in het verleden leven en dat verleden niet kunnen loslaten. Maar maak je geen zorgen, kind, jij hoeft deze last niet te dragen. Zwarte piet weet waar hij voor staat en jij weet dat ook. 

Dus laat die grote brompotten maar ruzie maken, dan zullen wij onze fantasie in leven houden en genieten van elk magisch moment dat je op mijn verjaardag mag meenemen naar huis. Want positieve vibes( Sint gebruikt een hip woord!) zijn zoveel aangenamer in je hart te sluiten, dan al die donkere woorden die verspild worden terwijl men gewoon kan meezingen en dansen. 

Nog één goede raad: zoek altijd het goede op i.p.v. het slechte te onthouden, blijf jezelf en laat anderen zijn wie ze willen zijn. En dan is de wereld alweer een stukje mooier.

 

Liefs,

Sinterklaas

PS: Piet wil ook nog iets zeggen:

ZWARTE PIET WIEDEWIEDEWIET, IK HOOR JE WEL, MAAR IK ZIE JE NIET! Ahja, want als ik niet zwart ben, dan zie je me niet! 

Advertenties

6 reacties op ‘Een brief van Sinterklaas

 1. Wat heb je dit goed beschreven.
  En spijtig dat het allemaal zo moet lopen een kinderfeestje. Want eigenlijk komt zwarte piet gewoon omdat hij door de schouwen moet kruipen en daar kom je nooit proper uit. 🙂
  Wat ik nog het ergste vind. Als ik jong was dat ik nog wel ben 🙂 dan zag je in iedere winkelen alleen maar speelgoed en lekkers liggen. Nu zie je al in november alles voor kerst en nieuwjaar. En de lieve sint daar is nog weinig van te merken.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 2. Toch erg eigenlijk. Vroeger kon je daar de kinderen nog stil mee houden. Dan was het op tv ook een en al sint. Maar nu. Dat vind ik gewoon spijtig.
  Ik zie het er nog helemaal uitgaan, al zal ik dat in dit leven niet meer meemaken. 🙂

  Aum Shanthi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s