De verandering zit in jou

Woorden die je niet elke dag tegen iemand zegt of tegen jezelf. En toch zit er zoveel kracht in en kan je er zoveel meer mee bereiken. Veranderen doe je ook niet zomaar, er zit een proces aan vast.  En voor je iets kan bereiken, moet je loslaten. En dat laatste is net zo moeilijk voor velen. Ook voor mij.

Deze laatste week voor de vakantie werkten we in de klas nog verder met spoken en leerden we over monsters. Een thema dat kinderen aanspreekt, omdat ze mogen griezelen en het wordt dan ook afgesloten met een heus griezelfeest. Ik maakte tijd voor extra differentiatie en toch had ik het gevoel dat ik maar weinig kinderen echt had geholpen. Je moet weten dat ik maandag naar de leerplanacademie was van ZILL dus de hele dag was ik niet bij hen , maar was ik wel al aan het nadenken wat ik in de toekomst met hen allemaal kan doen. Woensdag had ik de hele dag vergadering en donderdag namiddag was dit ook het geval. Er vielen dus veel momenten weg in de klas waar ik kon observeren en meespelen. En het feit dat ik 4/5de werk, zorgt ervoor dat ik er natuurlijk nog minder ben. Maar ik klaag niet hoor, die vrijdagen geven me meer rust. Toch is het voor mij ook loslaten dan, want ik heb graag de touwtjes in handen.

Zo heb ik een kleuter in de klas die ook moeilijk kan loslaten. Hij kan niet goed wennen aan de nieuwe juf in de klas. En ook al wil ik mijn co-teacher zoveel mogelijk helpen, de band met hem zal ze zelf moeten opbouwen en dat probeerde ze door met hem stressballetjes te maken. Alle begin is moeilijk, maar dit zag er al goed uit!

44883998_341311626416076_2301102305916747776_n

 

Ondertussen werkten de andere kleuters rustig door in de klas. Het was ook weer “Tijd voor juf en ik” en dat gaf me de kans om aan de differentiatie verder te werken. Kinderen die aan dat extraatje meer kunnen denken en die een taakje alleen maken, maar dat dient voor de hele klas.

Op de eerste foto zie je een kleuter van 3D naar 2D werken, een talent van hem. Op de derde foto zie je een andere kleuter gebruik maken van de 2D-tekening om zijn spel te verrijken. Hij zette de monstertjes in het spookhuis, maar daarna ook op de tekening. De kamers zijn genummerd en daardoor vond hij de locaties ook sneller. De middelste foto is een werk van velen: het snippermonster dat stilaan tot leven kwam.

44959243_1976037255796861_3857223675140898816_n

De letter S liep centraal en de meeste kinderen werkten dusdanig met loose-parts om rond de letter S te werken. Top. Hie zie ik al een enorme verandering gebeuren bij velen. De letters worden al hier en daar herkend en sommige kleuters denken luidop na over beginletters. Jeuj!

We hebben enorm veel vergaderd deze week. En het gaat niet altijd over ZILL, al staan die doelen en die visie nu wel centraal. Neen, de werkgroep ICT zat hier samen zoals je misschien al kon opmerken aan de vele laptops. Niet om op social network te gaan, maar om onze nieuwe digitalisering op punt te krijgen. Nadenkwerk dus. Net zoals die ene kleuter in de foto ernaast. A.d.h.v. een tekening moet hij nadenken wat de opdracht is. Voor het geval je het niet goed ziet: het is een kasteel waarvan enkele muren en kantelen in stippellijn zijn aangebracht. De bedoeling is de fijne motoriek en de nauwkeurigheid te optimaliseren door dunne worstjes plasticine te maken die op de stippellijn worden aangebracht.

Wat is er dan voor mij veranderd? Ik heb geleerd deze week dat ik dus meer kan en mag  loslaten om tot een mooie samenwerking te komen. Dat ik mezelf mag blijven, met al mijn talenten, en dat ik dat van de andere ook verlang. Dat de waarheid voor mij in alles en in iedereen het belangrijkste is: zie wat er is, niet wat je denkt dat er is. Deze blog behoort ook tot 1 van mijn talenten, omdat ik schrijf vanuit mijn hart.  Dat is ook datgene dat ik verlang van mijn kleuters: zeg wat er is, zonder te oordelen. Gebruik je hart om te spreken. En toon je frustraties door open te zijn met anderen. En als iemand je tegenhoudt, door zijn eigen frustraties en angsten, laat dat je dan niet weerhouden om jezelf te kunnen zijn. Laat los wat anderen denken en laat die verandering in jou maar verder groeien.

En nu de vakantie intreedt, heb ik nog 1 ding te zeggen: geniet ervan! En voor alle anderen waar er nog geen vakantie in zicht is: geniet van alle kleine dingen die je goed doen voelen!

Advertenties

4 reacties op ‘De verandering zit in jou

  1. ik begrijp je heel goed.Hen tot mijn pensioen kleuteriuf geweest en had soms 8 nationaliteiten in mijn klas .maar als ik de keuze weer zou moetn maken ik zou er niet moeten over nadenken maar koos resoluut voor het zelfde beroep.Veel succes en boeiende tijd tussen de kinderen

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s