Starten, juf!

Starten, sturen, remmen: ach wat geeft het, laten we gewoon gaan!Een nieuwe week met heel wat nieuwe ervaringen voor de kleuters en de juf.

Vijf tips om een thema goed te starten:

  • Schrijf ideeën van kinderen altijd op en zeker als je ze niet direct kan uitvoeren.
  • Laat ze eerst zelf wat experimenteren voor je ze tips geeft.
  • Alles is goed en niets is fout.
  • Zelfs de meest absurde ideeën mogen uitgesproken worden. Nadat je ze bespreekt, beseffen ze wel wat past of niet past.
  • Wat ze meebrengen van thuis wordt vaak enthousiaster onthaald dan het speelgoed van de juf(behalve als het playmobil is of lego, want dat werkt altijd)

Dit jaar heb ik meer jongens in de klas dan meisjes, maar ze zijn allemaal geïnteresseerd in het repareren van auto’s, het ontwerpen van voertuigen en alles wat ermee te maken heeft. Het zijn wel de jongens die met de meest praktische kant van de auto’s afkomen, en de meisjes houden zich dan meer bezig met de versiering. Mooie samenwerking, denk ik dan. We zijn nog niet halfweg in het thema en we hebben al zoveel gedaan.

Hierboven wilden ze straten maken. Eerst kwamen ze op het idee de plakband te gebruiken als straat, maar een dag later zagen ze dit al anders. Met plakband bakenden ze straten af, maakten ze een zebrapad, parkingplaatsen enz…

Van een parking voor 1 auto, naar een parking met onder-en bovenplaats en tenslotte(tot hier toe) een heel parkingsgebouw.

Jonge ondernemers, wetenschappers en dromers. Dat zijn ze. Technisch, muzisch en berekenend bezig zijn in hun spel: er wordt aan veel meer doelen gewerkt dan dat ze bijvoorbeeld op een werkblaadje prentjes moeten verbinden. Ze knutselden een stuur, lichten, autogordels EN een autostoel in elkaar. Ik keek toe en bewonderde hun doorzettingsvermogen, inzet en hun initiatief.

43143615_240347389966596_7404064645213847552_n2

Hier op de foto bracht deze jongen de ‘Flash Mcqueens’ van groot naar klein en toonde het aan de rest van de kinderen. Zij leren van elkaar zoveel meer tijdens hun spel dan dat ze dat doen als ze langer dan twintig minuten moet stilzitten.(Valt het op dat ik werkblaadjes verafschuw?)

Vroemmm, op naar de volgende dagen!

 

 

Advertenties

Een reactie op “Starten, juf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s