Voor het eerst?

De eerste week school zit er weer op en het was er eentje om U tegen te zeggen. Sommige gebeurtenissen waren vernieuwend en soms zelfs verrassend, andere gebeurtenissen brachten alweer frustraties naar boven. Maar dat is nu eenmaal eigen aan de job. We zijn telkens opnieuw op zoek naar verandering, maar dan botsen we vaak tegen onzichtbare muren die even hard zijn als de stenen constructies.

Nieuwe gezichten en dus ook andere karakters: het was wennen en ik moest de beginsituatie van mijn kleuters even bijsturen. Ten eerste is het eerder een jongensklas en dus keek ik deze themaloze week naar hun interesses en verlangens. Goh ik had het bij het rechte eind als ik dacht dat auto’s, robotten en constructies hun kon bekoren en dus paste ik ook mijn jaarplan iets aan. Maar ik mag mijn meisjes niet vergeten, dus in elk iets meer jongensachtig thema zit er ook iets voor de meisjes. Het wordt een uitdaging voor mezelf, maar als je me nu een beetje kent dan weet je dat ik die niet uit de weg ga.

Verrassende ideeën kwamen al van pas in de eerste week. Zayn was jarig dus knutselden we voor iedereen als gevolg al een verjaardagskroon. Pompom en kikker mochten ook niet ontbreken. De kleuters vonden dat de kroon moest aangepast worden voor kikker, dus knipten we er twee gaten in zodat hij tenminste kon zien waar hij ‘liep’.

pompomkikker

Leren kiezen a.d.h.v. een keuzebord lijkt makkelijk, maar het zorgt nog voor veel conflicten. Waar moeten ze hun symbool zetten en kan je er nog bij? Sommigen zijn er direct mee weg, anderen niet. Maar dit is een terugkerende uitdaging die ik elk jaar tegenkom. Zelfstandigheid staat centraal in de derde kleuterklas en niet iedereen is er al volledig klaar voor. Dat is normaal, want elk kind is anders en zit op een andere tijd in het ontwikkelingsproces.

keuzebord

Op administratief vlak zat vooral mijn frustratie.  Toen ik even ‘vrij’ had, dacht ik nog wat in school-online te werken,maar mijn computer dacht er anders over. Ik haat updates op het moment dat ik nog veel werk heb. Na een kwartiertje startte de laptop gewoon weer op, maar ik baalde om de tijd die verloren was gegaan. In de tussentijd heb ik dan nog maar wat gelamineerd en mijn boterhammetjes opgegeten. De bewijzen zie je op mijn laptop zitten, tot mijn schaamte.computer

 

In de vakantie probeer ik telkens al een deel van mijn thema’s op voorhand te maken, omdat dit heel veel voorbereidingstijd met zich meeneemt. En ook in de maand augustus heb ik dit gedaan. Wat was ik blij dat ik zoveel werk al had verricht. Tot ik vrijdag hoorde dat alles voor niets was geweest en wij op een geheel andere manier gaan werken. “Geduld Annelies en vooral blijven ademen.” Verandering is een uitdaging en kan ook verrijkend zijn,maar ik begin graag goed voorbereid aan mijn taken, anders word ik compleet … gek. Nu ja, gek zou ik niet echt zeggen, eerder gefrustreerd, maar daar word je ook gek van, niet?photo of woman wearing funky dress

Het was de eerste keer dat de eerste week van een schooljaar zo chaotisch was. We hebben een nieuwe directie en voor haar is het nog zoeken naar het juiste evenwicht. Daar heb ik alle begrip voor, want zoals het voor elk kind zoeken is naar de juiste weg in zijn ontwikkeling, moet ook zij haar richting nog duidelijk bepalen. Hopelijk lukt dit vroeger dan later, want ook wij ‘rijden’ mee en ik reis niet graag verloren. Wie wel?

Ik wens de nieuwe directie, mijn collega’s, alle leerkrachten, iedere werkende mens en vooral de kinderen nog veel succes toe volgende week en de weken erna.

succeskaart-toi-toi-toi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s