10 eerste schooldag-feitjes

We zijn er weer in gedoken, gevlogen, gesprongen. En ook al begint elke eerste schooldag anders, toch zijn er terugkerende gebeurtenissen die we al dan niet gemist hebben.

  • Wie is wie? Wanneer je ’s morgens de kinderen van je klas zoekt op de speelplaats en ze niet kan vinden. En dan een grote kleuter aanspreekt die eigenlijk nog maar pas naar de tweede kleuterklas gaat i.p.v. de derde kleuterklas. Wie zit er nu in hemelsnaam weer in mijn klas?
  • De chaos. En dan bedoel ik KABOEM, PATAT! De oh zo opgeruimde klas is nu een gevarenzone als je je schoenen zou uitdoen. En de rijen? Welke rijen? 1 Voordeel is wel dat we vanaf volgende week(de oudste kleuters) die rijen ‘smorgens niet meer gaan beleven, want ze mogen direct na de bel naar de klas. En dan het kippenhok… Nu we hebben geen echte kippen, maar het lijkt soms wel zo.
  • Trillingen in mijn oren Er is altijd ene kleuter die een GASboete kan krijgen voor zijn decibels. En al die kleuters samen… nu ja dan zitten we op het kleuterfestival.
  • Startknop geduld Vanaf het moment dat je je beweegt tussen de kleuters, weet je dat die knop aan moet. Zonder die knop kan je het niet overleven. En ook al denk je dat het wel zal meevallen die eerste schooldag, een ervaren leerkracht weet wel beter. Al snel je de dag door op pure adrenaline, toch ben je de meest kalme persoon in de buurt van de kinderen. Omdat die portie geduld je beste vriend is.
  • Wat zeg je? Ik zit op een Vlaamse school vol anderstaligen en die eerste dag ben ik dat vaak vergeten. Wanneer je bijvoorbeeld over het pitsen van iemand hebt, beginnen de kleuters spontaan te juichen over pizza! Of wanneer je vraagt om hun boekentas te nemen, lijkt het alsof ik een alien ben die net op aarde hen begroet.
  • Tijd vliegt Let-ter-lijk! Omdat je met vanalles en nog wat bezig bent, kan je de tijd niet volgen. Terwijl deze telkens maar in 1 richting gaat : vooruit!
  • Duizenden dode bomen Mijn Greenpeace-hart ziet af als ik zie hoeveel papieren we in het heen-en weermapje steken, maar ja regels en afspraken moeten nog even opgefrist worden. 
  • En nog een keer! Na de twintigste keer zeggen dat iemand nog niet in de auto-hoek kan omdat er al vier kleuters in spelen en hij na de beurtrol erin mag. Of dat een bepaalde hoek gesloten is: “Juf, mogen we er dan in?” En ken je deze: “Brooddoos in de boekentas aub.” En dan ontdekken dat er nog drie brooddozen in de mand liggen terwijl je dit zeker negen keer herhaald hebt. Nu ja, je had dat beter tien keer gedaan.
  • Wie zoekt die vindt “Ik vind dat niet” Hoeveel keer dat je dat niet per dag mag aanhoren, maar op de eerste schooldag is dit het meest. Omdat het terug aanpassen is, maar ook omdat kinderen soms gewoon liever de juf laten zoeken. Maar een juf weet wel beter…. en maakt er een heuse zoektocht van met de hele klas.
  • Gebonk in mijn bovenkamer Wanneer je je nieuwe kroost hebt uitgezwaaid, dan begin je het meer te voelen. De drukte die je hoofd is binnengedrongen. Ik noem het de traditionele hoofdpijn, omdat het een eerste schooldag-ding is.

 

En dit terugkerend avontuur is alweer voorbij, maar geen nood, dit schooljaar nog niet. Nieuwe kinderen, nieuwe anekdotes. En vooral nieuwe blogberichten ;).

Nog een fijne avond iedereen!

 

2320755-2c5f698b9a3bff28e322bf8266cc7938IMG_3791

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s