Ik kan het!!

Drie woorden die je hele leven kunnen bepalen. Nu klink ik als een of andere mental coach maar ok, dat wil ik in deze blog wel even zijn. Ik had nooit gedacht dat woorden zoveel effect konden hebben, want ze zeggen vaak dat woorden geen daden zijn. Wel, soms doe je al veel door jezelf die woorden toe te spreken. Je kijkt in de spiegel en je zegt: “Ik kan dit!” En dat geeft je vanzelf weer zelfvertrouwen. Ik geef jullie enkele voorbeelden uit mijn leefwereld waar ik het heb toegepast de afgelopen week, maand en jaren.

L. was één van mijn kleuters die ik leerde fietsen tijdens onze tweewekelijkse fietsinitiatie. Want fietsen op twee wielen is niet evident en vele van die kinderen hebben nog zijwieltjes. Ik zag dat ze het echt wilde en dus leenden we de fiets van een andere kleuter. Samen met een andere meisje in de klas probeerden ze elk om beurt te fietsen. Ik vertelde hen dat bang zijn niet erg is, maar dat het hen wel een beetje tegenhield om effectief te kunnen fietsen. Zeg : “Ik kan het en dan ga je zien dat je het kunt. Je zal waarschijnlijk wel eens vallen, maar ik zal je tonen wat je dan moet doen.” We oefenden verscheidene keren en zoals je wel kan verwachten, kon L. rechtdoor fietsen. Ze moedigde haar vriendinnetje aan en zei: “Ik heb altijd gezegd ‘ik kan het’ en ik kan het!” Bij S. zit er nog veel angst, maar dat geeft niet, want ze zal er wel komen. Ze wil het zo graag kunnen, dat het binnenkort wel zal lukken.

De maand juni is er en dan is de aanhoudende vermoeidheid een feit. Dan voel je de zenuwen overal en zijn we als collega’s soms wat kribbiger. Het lijkt dan ook alsof de kleuters niet meer kunnen of willen opruimen en je klas een echte varkensstal blijkt te zijn. En dat heeft dan niets met het thema boerderij te maken, want thema brandweer is nu ter plaatse.  Ik zou hier een foto kunnen plaatsen van een ontplofte klas, maar op dat moment ben ik meer bezig met op te ruimen dan met foto’s te trekken. En juist op die ogenblikken spreek ik me moed in. “Ik kan dit. Geen zorgen. Het komt goed.” Ja, meestal na een kwartiertje of wat meer.

Net als enkele jaren geleden, toen ik net na mijn ziekteverlof i.v.m. mijn burn-out terugkwam waren die woorden heel belangrijk. Want ik was er nog niet bovenop, al wilde ik het wel proberen. Ik werd de grond in geduwd, ik moest mijn plaats verdedigen en vooral ik moest mezelf bewijzen. Dat laatste vond ik erg aangezien ik er al jaren vertoefde en wie echt wil zien, het echt kon zien wat ik waard was en ben. En ik ontdekte dat ik mezelf niet vaak op een schoteltje had gepresenteerd en dat het daardoor kwam dat men mij niet zag. Maar dat was nog geen reden om mij te vertellen dat ik niets goed deed(en achteraf bleek dat het dan wel goed was) en te vragen of ik het wel aankon(elke week tijdens mijn ziekteverlof). Er werd over me gepraat, maar het geroddel vond altijd zijn weg naar me. En ik had een keuze: ofwel ging ik weg ofwel was het genoeg geweest en toonde ik mijn vechtlust.  Ik loop niet weg van hindernissen, zo ben ik niet. Enkel wanneer de weg dood loopt. Dus elke dag begon ik de morgen met: “Ik kan het” en eindigde ik de dag met : “Ik heb het gekund!” Daardoor kreeg ik  meer zelfvertrouwen en daarom deed ik alles (in andermans ogen)opeens goed en super. Ik ben veranderd de afgelopen jaren, maar ik ben ook nog altijd mezelf gebleven. En er zijn nog dagen dat ik worstel met mezelf, maar dan weet ik dat niet elke dag even geweldig kan zijn. Morgen kan ik het dan wel weer aan.

Op sommige momenten denk je dat je het kan, maar moet je toegeven dat je het niet alleen kan. Een kleuter die een veter wilt knopen, maar het niet kan. Als juf nog massa’s knutselwerk hebben en tijd te kort. Of als collega teveel taken op je nemen. Dan kan je het soms beter met twee. Leer kleuters elkaar te helpen en samen te werken, laat die collega je meer ondersteunen en verdeel taken. Dat kan je best wel.

Dit zijn foto’s bij thema brandweer. Ze moeten heel veel samenwerken, zoals je ziet. Wat als een juf gewond is en ze kan niet meer stappen? Hoe maken we een stratenplan voor de brandweer? We knutselen samen huizen, scholen enz..van kosteloos materiaal. En we werken ideeën uit voor ons fitnesscentrum in de kazerne.

Nu ga ik nog enkele rekeningen betalen, ook al heb ik echt geen zin. “Ik kan dit” Ja, ik kan het best wel, maar willen is een andere zaak. En geld krijgen zou nog  veel leuker zijn!

Quote-about-paying-the-bills-

 

Advertenties

3 reacties op ‘Ik kan het!!

  1. Ik kan het of blijf nu hier. Kleine zinnen die je echt tot iets zetten. Ook al zeg je ze tegen iemand het kan helpen om iets door te zetten. Al lukt het dan niet het blijft in hun of in je gedachten en op een moment kan je het. Het is gewoon blijven proberen.
    Die rekeningen he laat ze in de bus liggen want het kan beter een cheque zijn. Dat kan ook 🙂 en is veel beter.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s