Discriminatie is HET woord van de eeuw

Ik wou een andere titel neerschrijven, maar opeens namen mijn vingers de controle over. En eigenlijk is die zin datgene dat me bezighoudt de laatste tijd.  Want wat is discriminatie en wanneer mag je het woord gebruiken?

Het begint allemaal bij onze morele ontwikkeling waar respect toch centraal staat of dat hoort toch zo te zijn. Maar ik zie het woord stilaan vervagen zoals een geschreven woord in potlood dat je na jaren niet meer kan lezen. Of velen die een gom bij zich hebben en het woord voor je neus gewoon wegvegen. Het gebeurt maar al te vaak en te veel. Thuis, op school, op straat en gewoonweg in de maatschappij. Ik steek dan vaak mijn vinger uit naar de pers, maar uiteindelijk doen die mensen gewoon wat ze geleerd hebben en gaan ze mee in the flow van de alledaagse sleur. En dan denk ik: hoe komt het dat we zover zijn gekomen?

Simpel. Het ego staat vaak in de weg. Want ‘ik wil’ of ‘ik zie het zo en blijf erbij’ zijn zinnen die meer en vaak voorkomen. In een multiculturele  cultuur met ontzettend veel sociale media waar iedereen het meeste, het duurste en het mooiste wilt en moet hebben, vergelijken we ons continue met elkaar. En worden we daar gelukkiger van? Neen.

Elke keer als ik een artikel zie voorbijkomen over de leerkracht, sta ik al klaar om in de aanval te gaan. Omdat die reacties erop niet mals zijn en omdat ik teleurgesteld ben in hoe mensen elkaar dezer dagen zien. Neem nu onze vakanties. Terwijl ik dit nu schrijf, ben ik nog steeds moe. Moe van de dagen voor de vakantie, moe van de vele weekends waarin ik me niet heb kunnen ontspannen doordat werk niet gescheiden kon worden van thuis. Ja, ik kan het nu rustiger aan doen en ja ik heb vandaag gewerkt aan het eerstvolgende thema die kleuters echt eens willen doen. Natuurlijk is het niet zoals tijdens de schooldagen. Een geluk of ik zou erbij neervallen. En volgende week ga ik samen met mijn gezin naar de zee. Omdat wij allemaal vakantie verdienen. Ik wens ook dat mijn man meer vakantie heeft, want 20 dagen zijn niks. Als ik kijk naar mijn schoonzus die verpleegster is, dan denk ik vaak dat zij meer rustdagen verdient door het harde tilwerk. Maar ik ga ook eerlijk zijn. Vind ik dat iedereen vier maanden verlof moet hebben? Neen. Terwijl men bij een bureaujob of een andere job het werk niet mee naar huis neemt, doen wij dat wel. Bij hen zou vakantie gewoon vakantie zijn. Maar bij ons is dat niet zo simpel. Er zijn leerkrachten waar het effectief wel zo is, maar dat zijn uitzonderingen die bij elke job wel voorkomen. Maar goed, ik wijk af en begin me weer te verantwoorden voor een zaak alleen al omdat ik denk dat ik niet anders kan. Deze blog gaat over discriminatie en ik vind dat vele jobs worden gediscrimineerd door hun voordelen. Een rijke chirurg of een beroemde televisiester, een zelfstandige met tijd teveel en een leerkracht die blijkbaar alleen maar op vakantie gaat. Maar men vergeet de totaliteit van een beroep of men vergeet zich gewoon in te leven. Empathie is immers niet te koop online dus veel mensen kennen het dan ook niet.

In dit land vind ik ook dat het van kwaad naar erger gaat en dat is triestig om te zien. Als je je als Belg gediscrimineerd begint te voelen in eigen land, dan weet je dat er iets goed mis is. We behouden onze eigenheid niet meer en dat maakt ons net zo speciaal. Multiculturaliteit is mooi, maar alleen als we samen kunnen leven en elkaars ‘anders zijn’ kunnen aanvaarden. Normen en waarden leren naleven zoals men dat samen hoort te doen. Rechtvaardigheid in zijn volle vorm weer naar voren laten komen.

Ik vind discriminatie een negatief woord en voor mij mag deze stilaan op de achtergrond verdwijnen zodat het woord ‘eenheid’ op de eerste plaats mag verschijnen.

Bedankt aan iedereen die hiervoor openstaat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s