Trolls: dat gevoel diep binnenin

wide_wallpaper_findyourhappyplace

Wat zou je nu zijn zonder gevoelens? Steenhard denk ik. Een geluk dat ze bestaan, want daardoor behoud je net je menselijkheid. Sommige mensen voelen wat iedereen voelt en anderen gaan daarin nog een stapje verder. En ik behoor vooral tot die laatste groep. Als hooggevoelige juf voel je ontzettend veel dingen aan die je niet op het eerste zicht kan waarnemen. Een stil kind dat vrolijk lijkt, maar woedend is. Een luidruchtig kind die eigenlijk alleen maar verdriet en eenzaamheid voelt. En wat zij voelen, voel ik dan ook.

De laatste tijd heeft 1 van mijn drie tweelingen het moeilijk. Ze zijn nog niet zo ‘ver’ als de andere kleuters en ze beginnen het te beseffen. Daardoor beginnen ze samen andere kinderen te pesten en uit te lachen. Daarom dat ik bij het huidige thema ook sociale talenten heb gekozen. Elkaars echte kleuren kunnen zien en aanvaarden. En dat gaat voorlopig als volgt:

Een doolhof maken voor de trollen of wat denkwerk verrichten in de telhoek: twee van de vele talenten die aan onze pluimenwand worden toegevoegd.

Wegens een groot luizenprobleem in de klas kunnen we geen kapsalon van de trollen openen, maar zoeken we naar luizen in de vele kapsels.

Samenwerken om een Trollenwinkel te openen of om een verteltafel in de zandbak te bouwen. Dat is veel gediscussieer maar dat zijn ook veel ideeën bij elkaar.

Samen tot rust komen en elkaar aanmoedigen om een bepaalde pose aan te nemen. Dat was reeds mooi om te zien.

29496140_10155454563296593_4746285182472945664_o

De hulp van een ander inroepen: 1 van de moeilijkste talenten aangezien je opmerkt dat veel kinderen onzeker zijn dezer dagen. De juf van het eerste leerjaar kwam even co-teachen en ook ik ging dat doen in haar klas. Ook voor ons was dit even onwennig, maar we leerden van elkaar en daar draait het allemaal om.

En dan natuurlijk wat ontspanning:

29511905_10155454560951593_8226333883470184448_o

Al heel de week zijn we op zoek naar Knoest, het vriendje van Poppy, de trol. Ook in dit spel moet Poppy op zoek naar al haar vriendjes. De kleuters vinden het geweldig en spelen het ook vaak samen.

En ik? Ik word enthousiast van hun enthousiasme en beleef hun zelfgekozen thema zoals zij het beleven. Want hoe kan je anders in hun belevingswereld kruipen en alles zien zoals zij het zien? Daarom hebben we ook ‘knuffeltijd’ ingevoerd, zoals ze het in de film doen. Omdat knuffels te gek zijn!

086a0041486af96d7dfedaeb3510aab9

Volgende week komen nog enkele filosofische gesprekken in dit thema omdat we het vaak hebben over hoe ons hartje zich voelt. En daar is al heel wat uitgekomen. Leuke dingen, maar ook heel droevige dingen. Ik hoop jullie volgende keer daar wat meer over te vertellen.

En om af te sluiten: ik heb al ontzettend veel mooie kleuren gezien in de klas en die komen er door hun inzet, door hun interesse en door zichzelf te zijn. En kindgesprekken zijn er altijd maar nu komen ze meer aan bod waardoor ik als juf nog meer te weten kom over elk van hun.

large

Advertenties

Een reactie op “Trolls: dat gevoel diep binnenin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s