Hoe je als juf de winter doorkomt…

Het is al een vakantie, een griep en een paar dagen na de krokusvakantie geleden dat ik hier nog iets schreef. In de winter en zeker als het noordpool-koud is, dan lijken mijn schrijfvingers te bevriezen of zijn het mijn hersenen. Hoe dan ook, ik ben terug.

Als juf heb je soms even een dipje en dat had ik de afgelopen weken ook. Niet zozeer een negatieve spiraal maar eerder een doen en laten op automatische piloot. En dat mag af en toe eens, want die bedenker-celletjes in mijn hoofd zijn al zo vaak overbeladen. Dus kregen ze wat meer rust. Maar ik had nood aan zonnestralen en die kreeg ik uit onverwachte hoek.

Af en toe vergeet ik de andere klassen in het gebouw omdat ik zo in het thema van die week ben opgeslorpt. En langs 1 kant is die toewijding aan het thema en de kinderen  geweldig, aan de andere kant is het ook egoïstisch. Dus toen mijn collega van de eerste kleuterklas begon over haar belangstellingscentrum, werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Geweldig wat die driejarige kleuters al kunnen! En dan moet ik soms aan mijn dochter denken die net vier is geworden. Moest zij aan de activiteiten van mijn collega deelnemen, zou ze niet meer weg willen uit die klas.

Borstels. Wat kan je er allemaal mee doen? De ervaringen die de kinderen meekrijgen zijn herkenbaar maar toch ook nieuw.

Alledaagse gebruiken zoals tanden poetsen of zand opborstelen. En aan de andere kant ook geheel nieuwe technieken gebruiken. Vooral omdat het zo speels is, is de interesse ervoor groot. En eerlijk gezegd, wie wil daar nu zelf niet aan deelnemen. Het kind in mij kreeg pretlichtjes in de ogen.

Dus toen ze bij me aanklopte, ging ik eens piepen bij haar in de klas en ik vond het geweldig! Haar enthousiasme zorgde ervoor dat ik weer ontwaakte uit mijn winterslaap. En dat voelden de kinderen in mijn klas ook. Nu ja, dat voelde ik ook. En dit gaat zo melig klinken, maar vanaf dat moment begon die winterzon harder te schijnen. Omdat ten eerste de weerman het had voorspeld en ten tweede de warmte weer door mijn schrijfvingers lijkt te stromen.

Dus als je je als juf soms wat minder voelt en je voelt je als bevroren, zoek dan even de andere klassen op. Laat jezelf eraan herinneren dat jullie dezelfde passie hebben en vanzelf voel je het weer. Natuurlijk lukt dat niet bij iedereen, maar wie niet waagt, niet wint.

Dankjewel L.!

Advertenties

2 reacties op ‘Hoe je als juf de winter doorkomt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s