Zin voor avontuur

Als je geen nieuwe dingen kan ontdekken, dan leer je ook niets bij.  Zo simpel is het .Ook deze week namen we onze rugzak mee in een avontuur vol cultuur en we deden het samen.

Omdat Pompom zo graag eens op reis wilde gaan, brainstormden we over reizen en vervoer. En besloten we een vlieghaven te maken in de klas. Voorbije jaar hadden de kleuters hetzelfde idee, maar toch werd het een andere vlieghaven met andere ideeën. Dat is het leuke als je vanuit het kind vertrekt want als juf ga je telkens mee op ontdekking.

27484810_10155314875341593_1800446797_o

Wolken tekenen voor in onze vliegtuigramen

De paspoortcontrole werd het beginpunt , dan de bagagecontrole, vervolgens bij de airhostess om dan in het vliegtuig te zitten. Wat een onderneming, maar de richting en de stappen werden nauw opgevolgd. Als je goed kijkt, zie je dat bij de controle van alles wordt opgeschreven. Namen bij de paspoortcontrole waarbij hun paspoort degelijk wordt afgegeven. En een ok of niet ok-lijst bij de bagage: stel je voor dat er iets verboden in zit. (We zijn nog een verboden lijst aan het opstellen) En je vliegticket wordt dan ook gecontroleerd bij de airhostess alvorens zij je leidt naar jouw genummerde stoel. Ik heb zelfs een kleuter, die anders nooit speelt in de poppenhoek, die nu niet is weg te slaan bij de vlieghaven. Structuur in rollenspelen helpt kinderen om tot spel te komen en ervan te genieten.

Maar een reis moet je eerst boeken, dus gingen we naar het reisbureau waar we een leuke vriend tegen kwamen.

En natuurlijk moesten we ook een reisbureau hebben in de klas!

Terwijl ze vragen naar jouw favoriete bestemming of je vervoersmiddel, vullen de kleuters een werkblad in. Antwoorden aanvinken, je naam noteren en je paspoortnummer. In functie van deze hoekenverrijking doen ze aan voorbereiden schrijven en wordt hun woordenschat extra ingeoefend. Toch veel leuker dan een werkblad in te vullen zonder fantasie eraan gekoppeld te hebben.

Natuurlijk waren er nog andere activiteiten. Wie graag wou tekenen, kon eerst het woord stempelen. Of een leuk gezelschapsspelletje waarbij men voorwerpen moest verzamelen in een koffertje.

Bij thema België boetseerden we het Atomium en maakten we frietjes. Ze waren superlekker!

Opeens kregen we ook een extra gast in de klas. Een fotograaf! Maar hij kwam enkel voor de juf omdat zij ook eens een ander avontuur aanging.

27399507_10155315056981593_67308074_n

Omdat ik graag leerkracht ben, verdedig ik ook de belangen van dit beroep. Omdat ik fier ben op wat ik doe, maar dat het niet altijd zo simpel is als het lijkt.  Dus deed ik mee aan het onderzoek van een krant waarbij leerkrachten hun uren bijhouden gedurende een week om te ontdekken dat we meer werken dan gedacht als je alles optelt.

Wat ben ik blij dat er nog meer avontuur op komst is volgende week want ons thema is nog niet gedaan. We vertrekken naar Frankrijk, Marokko, Turkije en Peru, dus ik moet nog het 1 en het ander ‘inpakken’.

10-Common-Travel-Mistakes-You-Can-Avoid-1024x576

Nog een fijn weekend allemaal!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s