Herfstige toestanden

Eikels, kastanjes, de herfst komt eraan. Pompom in bos ziet een paddenstoel staan, klopt op het deurtje en trekt aan de bel. Wie er dan opendoet, weten we wel.

Goh, we wisten het niet meteen, want de eerste paddenstoel werd platgewalst door een kleurrijke laars. Een triestige zaak voor de huidige inwoners. Eén kleuter keek verschrikt op toen het gebeurde, maar ik vertelde haar dat de paddenstoelbewoners verschillende huisjes hadden. Toch wilden we niet weer een ongeluk veroorzaken in het bos, dus liepen we voorzichtig rond. Goh, voorzichtig voor de paddenstoelen waren ze wel, maar niet voor hun kledij. En ook vinden sommige ouders dit verschrikkelijk, maar als een kind vuil uit het bos komt, dan heeft hij zich geamuseerd. En je mag geloven dat het zo was. We zochten naar kriebeldiertjes en zagen slakken en een kikker. Kwaak, maar hij sprong weg voor de juf hem een kus kon geven. Maar goed ook volgens de kleuters, anders was ik groen geworden.

Kastanjes, eikels en beukennootjes waren er in overvloed. Toen ik begon over bolsters, begon een kleuter te roepen. Monsters! Neen, liefje, bol-sters. Ah ok, die crisis werd dan vlug afgewend. We moesten een klein heuveltje op en een van mijn kapoenen met witte sportschoenen durfde niet. Dus nam ik haar mee, maar schoof met haar vlug naar beneden. Recht de modder in. Beetje nat. En ook wat vies. Maar gelachen hebben we! Gezellig aten we op een bankje of op een vuilniszak in het gras. Wie klaar was, mocht spelen op de heuvel en in het gras. Ze probeerden auto’s te maken van takken, vuur te creëren en vooral samen te spelen. Ondertussen leerden we met hoeveel we rond een boom konden, of hoe je je goed kon schuilen onder de bladeren.

Hoe dan ook, het was reuze fijn! Maar aan alle leuke herfstdagen komt een einde en ook aan deze. We klommen op een steile heuvel. Nu ja, de kinderen deden dat en de juffen klauterden en schoven ze achterna. Help! Kleuters hebben vlug door wanneer een juf aan het klungelen is. Ook hier was dat het geval. Ze duwden en trokken me de heuvel op waar ik tot de conclusie kwam dat mijn groene broek een bruine schijn had gekregen. Van de modder natuurlijk!

In de klas de dagen erna, maakten we het bos na met al zijn herfstblaadjes, in de zandbak, en probeerden we deze ook te tekenen. “Wanneer gaan we terug, juf?”

Herfst kwam in het land, maar ook in de klas!

Advertenties

2 reacties op ‘Herfstige toestanden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s