Het geheim van elke goede juf

advice_schoolVragen die spontaan opduiken als je aan een leerkracht denkt, zijn:

Wat doen zij in hun vakantie? Waarom hebben ze dat nodig? Die hebben toch zeeën van tijd? En bij de kleuterjuf komt dan die irritante vraag en/of vaststelling: Wat doen zij in een kleuterklas? Gewoon wat opletten en een opvang wezen? Een beetje spelen?

Die vragen komen van vele onwetenden en weet je, dat is ok. Omdat ze nog niet meegegaan zijn in al die kleuterverhalen en in al die leerrijke avonturen. En alweer, dat is echt niet erg. Het is altijd veel leuker te veronderstellen( zich iets voorstellen) dan de waarheid te zien. Kleuters gebruiken ook graag fantasie, maar eens ze de waarheid zien, zijn ze daar nog meer gefascineerd door. Dus, mama, papa, buur, buitenstaander, wie dan ook, kom gerust eens kijken in een kleuterklasje. Die kleutertjes weten meer dan je denkt en dit door te spelen. Niet gewoon spelen natuurlijk, maar onbewust leren door te spelen. Hoe geweldig is dat?

Maar goed onderwijs wordt ook waar gemaakt door goede leerkrachten. En dat zijn er veel, heel veel. En af en toe zit daar ook een  vreemde eend tussen. Maar hebben we dat tegenwoordig niet in elke job? Iemand die er eigenlijk niet thuishoort. En waarom is dat? Omdat die het geheim niet kent. Je hoort me komen: het geheim van een goede juf. Wie weet, is het nog niet ontdekt. Maar wat is nu het geheim?

5f18d68fb825c189a6fbfb867b9fede2

Simpel. Als ik dit verklap, moet ik je… kietelen. Neen, serieus, zoals elke geheim kan deze ook niet verklapt worden. Omdat het zo kostbaar is. Uniek. Al kan ik wel een tipje van de sluier oplichten. Een goede leerkracht herken je aan haar glimlach, wanneer ze een thema uitwerkt. Of wanneer je ze weer in de Action ziet met teveel materiaal, ook al kan ze haar geld beter sparen voor een nieuwe auto. Als ze zoekt op Pinterest, maar toch haar eigen idee kan uitwerken. Misschien herken je haar geheim wanneer ze over haar klasje vertelt. Wanneer er 23 bengels druk in de weer zijn, maar ze toch weet wat ze allemaal exact aan het doen zijn. De honger naar meer avonturen, zoals een schrijver die helemaal opgaat in zijn verhaal.

Dat geheim ontdek je alleen als je het ook hebt gevoeld. Voor dezelfde job of voor een andere job. Het doet je leven, echt leven. En daar ben ik dankbaar voor.

572f119d1f7a28dfbf7b0201fcc0ff4f--foto-album-eren

Heb ikzelf het geheim ontdekt? Ja. Ben ik daardoor perfect? Neen. Ik heb nog veel te leren. Hé, dat is toch vrij normaal.  Dat je geheimen ook mag delen, anders kunnen mensen je niet begrijpen soms. En dat je het soms moet beschermen, omdat men het wilt aanvallen. Het geheim alleen kan verder bestaan, als je het genoeg informatie blijft geven.

m1mxes8ccgb4

Advertenties

4 reacties op ‘Het geheim van elke goede juf

  1. Ik heb heel veel respect voor deze mensen.
    Er wordt al te vaak gezegd zoveel vakantie of wat doen ze. Maar als ik zie en hoor hoe het er soms aan toe kan gaan dan moet een persoon het toch maar oplossen in zo een klas.
    Nogmaals respect voor dit beroep.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s