Gefluister door de gangen

Gisteren zaten we allen samen voor de startvergadering om er weer eens met volle moed aan te beginnen. De ene wat meer dan de andere. Ik was blij en ook wat minder blij.

Blij omdat ik zin heb om weer in verschillende uitdagende thema’s te vliegen. Benieuwd hoe de kleuters gaan zijn. En nieuwsgierig naar wat dit schooljaar ons te bieden heeft. Toen ik in mijn klasje na de vergadering nog bezig was, hoorde ik zacht gefluister in de gang dus ging ik snel eens kijken. Gewoon om te bevestigen dat ik niet gek werd. En jawel, ik zag enkele kleutertjes van voorbije jaar met hun kleine zusje passeren. Die zusjes gingen wennen in het onthaalklasje. Na een kleine babbel met de ouders ging ik weer aan het werk en liet de vergadering wat bezinken. Nieuwe leerkrachten, nieuwe vorm van lesgeven. Laatste jaar van onze directeur. Nieuwe , maar toch bekende zorgcoördinator met oog op de toekomst.Toezichten verdelen en overlegmomenten. Afwachten tot de komst van de inspectie. Veel werk in het vooruitzicht. 21245223_10154938582991593_1621906520_n

Minder blij was ik dus ook. Wie me nu echt leest, begrijpt me als ik zeg dat minder blij niet wil zeggen dat ik verdrietig, boos of ongelukkig ben. Neen, het wil gewoon zeggen dat ik niet enthousiast sta te springen. Want zoals ik reeds zei beginnen we met een nieuwe manier van lesgeven: co-teaching. Allee ja zo nieuw is het niet, want verleden jaar had ik al de kans om het twee dagen toe te passen. Maar ik stel me vragen bij co-teaching in het kleuteronderwijs. We werkten vooral met zorgleerkrachten die af en toe in je klas mee de activiteiten komen ondersteunen. En ik vond dat prima, alleen werd er niet genoeg focus gelegd op differentiatie. Vooral de sterkere kleuters werden, naar mijn zeggen, te weinig gestimuleerd omdat we enorm veel taal-zwakkere kleuters hebben waar de aandacht naartoe ging en gaat. Dit willen we veranderen met die co- teaching. Ok, akkoord. Maar men zegt ook dat co- teachers gelijkwaardig zijn, dus dezelfde taken op zich nemen.DA5xpsrXoAABt5Y

Nu, daar wringt het schoentje. Ook letterlijk, want ik krijg mijn sportschoen niet uit, dus laat ik hem nog even aan. Voorlopig doe ik nog al het voorbereidende werk, ook al krijgen we een extra uurtje overleg daarvoor. Op een uur kan ik geen twee weken voorbereiden. Hallo! In mijn hoofd moet er een verhaal zitten en dan kan ik meestal verder. Toch duurt dat zeker een drietal uren voor ik een thema heb uitgewerkt op papier. En ik wil niet egoïstisch lijken, maar ik doe dit liever alleen. Zeker als je partner van dit schooljaar nog moet worden bijgewerkt(en dat is niet slecht op zich he). Ik help graag anderen, maar niet ten koste van mijn eigen werk. Ik heb jaren geleefd voor anderen, bij wijze van spreken, en nu doe ik dat niet meer. Dus ik zoek doelen, ik zoek woordenschat en ik zoek activiteiten en dan zal er worden aangevuld. Maar evenwaardig? Qua voorbereiden niet helemaal, maar wel op het moment dat we samen in de klas staan. Ik ben wel benieuwd hoe het gaat verlopen en we zeiden zelf dat het nog zoeken is. Je moet sowieso geluk hebben met je co- teacher. Ook al werk ik al jaren samen met mijn toekomstige co- teacher, toch weet ik niet wat me echt staat op te wachten. Niet omdat ik ze niet ken. Ik hou van mensen die zichzelf uitdagen om meer te doen. Mensen die enkel fluisteren in de gangen om kindjes rustig te maken of als er een monster achter de hoek schuilt. Als je met iemand nauw samenwerkt, hoef je geen vrienden te zijn. Maar je moet wel op zakelijk vlak elkaar kunnen vertrouwen. Weten dat je dezelfde doelen voor ogen hebt. En juist dat maakt me minder blij. Omdat het niet zeker is.

Morgen starten wij niet met een gewone eerste schooldag, maar voor eens met een pedagogische studiedag. I like! Nu kan ik mijn dochter eens voor haar eerste schooldag naar school brengen.

Ik eindig vandaag met een poep-emoji-header-640x340, want op school is dit niet ver te vinden. Aangezien ik gister bij de schoolfoto van de leerkrachten in een kattenstront ben gaan zitten, weet ik dat dit schooljaar me toelacht!

keep-calm-and-bonne-merde

Advertenties

2 reacties op ‘Gefluister door de gangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s