Boven en verder ligt geen haat meer

Opeens staat er een bericht in de krant. ‘Kleuters radicaliseren’

Ik vind het eigenaardig waarom er nu, net een tweetal weken voor de start, een artikel over geschreven wordt. Want wie in het onderwijs staat, weet dit al een tijd. Een hele tijd.  Maar denk nu niet dat ik met de vinger ga wijzen, want dat is onbeleefd.

2c8c10ddb6110d3189715ab7a17e017b_medium

Kleuters zijn mondiger de dag van vandaag. Ze zeggen zonder vrees wat ze denken. Natuurlijk doet niet ELK kind dat, maar het grootste aantal wel. Omdat dat thuis al meer wordt toegelaten. Omdat afspraken en regels precies niet meer zo belangrijk zijn. Ik kam niet iedereen over dezelfde borstel, dus voel u niet aangesproken als dit anders is. Ik zeg nu gewoon hoe ik het opmerk in de klas. Een drietal weken extra rond sociale talenten gewerkt maar tot het besef komen ,na een week, dat hun ongewenste gedrag er al ingeburgerd zit. Gefrustreerd heb ik me gevoeld, maar ik bleef toch hardnekkig volhouden. Een collega zei me dat ik er niets aan kon veranderen, dat ik het beter zo liet. Maar als elke leerkracht die kinderen aan hun lot overlaat, ja dan gaat hun gedrag helemaal de verkeerde richting uit. Dus neen, ik deed en zal mijn best nog doen.

chibird-cute-lazy-monkey-Favim.com-809640

Ze zijn ook meer lui. Kinderen in mijn klas willen liever op de computer spelen i.p.v. hun aan een werkje te zetten. Daarom dat de computerhoek voor een lange tijd dichtging omdat het niet meer te doen was. Met werkjes bedoel ik dan nog geen werkjes aan tafel, maar gewoon opdrachten die ze moesten afmaken.

Radicaliseren. Lelijk woord. Het is zoals een mug die maar niet weg wil vliegen. Het raakt je als het te dichtbij komt. Maar het is er. Voor mij voelt het aan als een zwerm muggen. Maar het komt niet enkel van 1 kant. Integendeel.

“Eikest, jij eet varken. Dan ben jij vies!”

“Ik mag dat doen van mijn papa, want hij heeft gezegd dat ik niet naar meisjes moet luisteren.”

“Ik mag alles van mijn papa. Hij zegt dat ik moet slaan als iemand stout is.”

“In de kleuterschool leren ze toch niets. Daar spelen ze alleen.”

“Die is bruin, dus die stinkt.”

“Wij spelen niet met Belgen. ”

“Jezus is dom. Allah is de grootste.”

“Ik mag alleen met Belgen spelen. Mijn mama zegt dat de anderen niet goed zijn.”

gedragsplaatje

Goh, tuurlijk zeg je dat dit niet kan maar legt iedereen wel uit waarom? Zolang een kind niet beseft waarom hij iets fout doet, leert hij er niet uit. Daarom dat het belangrijk is dat ook ouders de juiste normen meegeven.

Als juf probeer je hun ook waarden mee te geven. Dat ongeacht hun cultuur iedereen hetzelfde is. En dat elk kind uniek is. Dat iedereen er toe doet.

Iedereen mag zichzelf zijn

Ik vind het ok dat het eens in de media komt, maar haat niet nog meer. Weet in welke richting de media en de maatschappij ons duwen, maar sta erboven. Want haat is niet de sleutel tot samenhorigheid.

En als je kinderen moet leren wat verdraagzaamheid is, dan hoort haat er niet bij. Wij leren hen te zijn wie ze willen zijn. Dus laten we samen bouwen aan een mooie toekomst. Een toekomst waar we ons goed voelen en waar we onszelf kunnen tonen tussen alle anderen. Het wordt een moeilijke rit, maar elke berg is te beklimmen, dus deze ook.

Boven alle haat en verder dan alle schaduwen, ligt de waarheid. Dat dromen mag.

En dat dromen ook kunnen waargemaakt worden.

Advertenties

6 reacties op ‘Boven en verder ligt geen haat meer

  1. Mooi geschreven stukje met heel veel waarheid in. Hoe moeilijk het soms ook lijkt we mogen niet opgeven. Kinderen zijn immers de toekomst en het is onze taak als volwassenen om hen te laten zien wat goed is en en wat fout is. Als wij hiermee stoppen en ze gewoon laten doen dan zijn we immers verloren. Alleen samen zullen we er in slagen het kwade te bestrijden en dat doen we in de eerste plaats met liefde en niet met haar.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s