Juf, ik heb het veel te warm!

We horen het de laatste dagen wel meer met dit tropische weer. Dus wat doen wij als leerkracht als het zo warm is?

De laatste twee weken zijn aangebroken en ook het laatste thema. Voorbije week gingen we al naar het zwembad en vertrokken we op schoolreis. Het meest logische is dat we nu verdergaan op onze zomerkriebels. Zomerkriebels zoals logeren, kamperen en vakantie. Het zonnetje is van de partij en dat maakt het thema wel af. Toch steeg de temperatuur hoger dan normaal. Vooral als je in een klas zit waar de zon bijna de hele dag aan de muur vastgeklampt blijkt te zijn. Dus besloten we een klein ‘zwembadje’ te maken in de klas waarin al het speelgoed wordt gewassen en gesorteerd zodat de kleuters die komen ‘logeren’ alles proper kunnen waarnemen. Neen, geen echt zwembad, wel een klein badje. Nu ja, er kan wel een kind in. En het verfrist, maar niet genoeg.

Dus na een korte tijd zei ik hen dat we naar buiten gingen gaan. We speelden ‘Wolfje, hoe laat is het?’ in een nattere versie en water-tikkertje met letters. Wat hadden ze (water-)pret! Ook andere juffen mochten even het plezier delen. De ene vond dat al leuker dan de andere. Persoonlijk vind ik dat iedere juf dat zelf beslist en dat iedere keuze wel ok is. Als je zelf niet goed tegen de warmte kan, ga je niet gaan rondhollen met een waterspuit. Zo ben ik wel niet. Als je iemand afleidt van een ‘probleem’, dan bestaat het ‘obstakel’ even niet meer. In dit geval vergaten de kleuters de warmte en ik was ook vergeten welke kwaaltjes die warmte allemaal meebracht.

Vooral de kinderen enorm veel laten drinken. Van mij mochten ze wanneer ze wilden drinken. Aangezien ze bij ons alleen maar water mogen meenemen naar school, konden ze hun drinkbus overal met zich meepakken en terug aanvullen.

Rustige leerrijke spelletjes en verhalen. Reisverhalen of tijd voor een voorleesboek. Op dat vlak hield ik het rustig in de klas.

Zelf waaiertjes maken en wind proberen te maken. Hola pola een techniek-activiteit. Na een heel jaar rond techniek te werken, kon deze ook niet ontbreken.

De komende dagen wordt het ook nog lekker warm en dan gaan we deze ook zo goed mogelijk proberen in te vullen met leuke activiteiten, maar het allerbelangrijkste, we gaan kijken naar de kinderen. Hoe zij zich voelen. Want ondanks al onze voorbereide activiteiten blijft het kind centraal. Daar valt zelf niets aan toe te voegen.

Alleen…

Spitter spetter spat, morgen worden we allen weer nat! 🙂

Afbeeldingsresultaat voor spetter spat

 

Advertenties

2 reacties op ‘Juf, ik heb het veel te warm!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s