In de wereld van Cars

Vroem, vroem , vroemmmm….

De start van de nieuwe week was niet zoals ik had verwacht. Jeukende indringers met een topping die elk moment kon openbarsten, kwamen het leven van mijn dochter binnen. Als ik ze had kunnen bevechten, dan had ik het gedaan, maar helaas had ik enkel zo een witte zeer droge zalf om haar te helpen. Dit in combinatie met de hitte, voerden me tot waanzin. Je hebt 23 tierende kleuters in de klas of een dochter die de hele dag door bleef klagen over de jeukende pijn en jijzelf dat er niets aan kan doen. Dan zit ik liever in de klas, al hou ik ontzettend veel van mijn kleine meid. Want ik voel me niet graag hopeloos verloren. Een geluk dat die vijanden nu zijn verslagen waardoor we nu met Paw patrol kunnen spelen zonder gestoord te worden door een krab-aanval.

Hoe dan ook, na twee dagen thuis voor de dochter te zorgen, kwam ik woensdag met een goed gevoel naar school. Omdat de kleuters dit thema hadden gekozen en ik dus helemaal in hun leefwereld kon duiken. Al had ik mijn collega enkele instructies gegeven en deze niet zozeer werden uitgevoerd, moest ik toch een beetje van nul beginnen. De mindmap over het thema was er al en de letter van de week ook en dat vond ik best prima, maar de verrijking van de hoeken stond nog niet op punt. Nu ja, na twee dagen kan je nog niet alles hebben gedaan. Dus toen de dag begon, liet ik de kleuters vertellen wat ze al hadden gedaan.

De poppenhoek was een garage geworden! Super, dacht ik en samen gingen we ernaar kijken. Ze vroegen of ze hun zelfgemaakte wielen er mochten afhalen. Tuurlijk! In een garage wordt er heel de tijd gewerkt aan onderdelen van de auto. Sommige kleuters gingen ,na het kiezen van de hoeken, meteen aan de slag. Ramen en deuren erin creëren, een stuurwiel in vijzen, een radio uit elkaar halen om weer als nieuw te maken(in hun ogen bruikbaar) en nog zoveel meer. Maar het allerbelangrijkste? Ze verdeelden de taken en werkten samen! Eureka!

In de autohoek hadden ze al een garage met blokken gemaakt met verdiepingen. Maar hoe zouden die auto’s er kunnen geraken? En hoe zouden ze weten waar hun auto stond? Ze zochten naar oplossingen en terwijl ik naar de andere hoeken ging kijken, vonden ze die ook. Zolang je ze genoeg uitdaagt, blijven ze zoeken tot ze vinden wat ze nodig hebben om verder te gaan. Geweldig vind ik dat.

 

We deden natuurlijk nog heel wat andere dingen, maar deze bleven me het meeste bij. Omdat ze al spelend leren. Er zijn nog veel leerkrachten die denken dat het gebruik van werkblaadjes hen voorbereidt op het eerste leerjaar.  Ja, ze zullen leren aan een tafel  zitten en ze zullen dit beschouwen als werken. Maar samen een opdracht afmaken, met z’n allen tot oplossingen komen, de ene uitdagen waar hij nog nooit heeft over nagedacht en de andere in zijn interesse kunnen tegemoetkomen. Dat is de basis om te groeien en dan leren ze ook om een goede werkhouding te hebben, dan leren ze ook om ‘flink’ te zitten. Maar het is nog niet dat schoolse waar ze de volgende jaren continue mee geconfronteerd zullen worden.

Laat een kind een kind zijn. Ander krijgt hij of zij ergens een verkeerd beeld mee over zichzelf, de anderen en hun groeiproces. Kijk naar Trump, die heeft vast goed kunnen rekenen, maar hij heeft nooit geleerd hoe hij moet omgaan met mensen. En dat lieve lezers, begint allemaal in de ontwikkelingsjaren van een kleuter. Het is niet enkel rekenen, taal en verplicht een versje kunnen opzeggen. Het is een totaalpakket van kennis en vaardigheden als je voldoende groeikansen krijgt.

En ik kan met trots zeggen dat ze gegroeid zijn.Allemaal met mezelf inclusief. Ook al blijf ik maar 1 meter 56 centimeter groot .

 

Advertenties

4 reacties op ‘In de wereld van Cars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s