Een wolf in schaapskleren

Ken je het spreekwoord: een wolf in schaapskleren? Vroeger was ik bang van de wolven in sprookjes en vooral van diegenen die zich vermomden. Zoals in Roodkapje, toen hij haar oma nadeed of in de fabel waarbij een wolf zich vermomde als schaap zodat hij onopgemerkt in de kudde kon om toe te slaan.  Het feit dat iemand , zonder dat je het wist, opeens je een mes in de rug kon steken of je geen uitweg bood, deed me daveren op mijn benen. Want de wolf is onvoorspelbaar als je niet door hebt dat hij niet je ‘gelijke’ is.

En omdat ik nu toch over wolven bezig ben, kan ik het ineens over andere beesten hebben ook.

Kippen. Ze zijn allemaal dezelfden op 1 vlak, maar toch zo apart. Ze kunnen allemaal samenhokken als het moet en kakelen als de besten. En weet je , dat kakelen is echt niet zo erg als het lijkt. Zolang ze er niemand mee kwetsen, zijn die kippen ok, zeker omdat er veel kippen bestaan. En zeg nu zelf, elke kip doet het. Nu af en toe zit daar een kalkoen tussen. Een kalkoen lijkt wat op een kip maar laat je niet misleiden. Zij kakelt niet, maar snatert. En snateren , nu ja, is erger dan kakelen. Want die kalkoen hokt samen met de kippen, maar wanneer de kippen al in hun hok zitten, dan slaat de kalkoen haar slag. Dan ‘huppelt’ ze naar de haan. Niet omdat ze graag bij hem is, maar omdat zij niet op de slachtbank wilt komen. Dan doet ze alles maar ook alles zodat haar tere velletje gered wordt en zo krijgt zij de controle over wat er zou kunnen gebeuren. Slim, zou je kunnen zeggen. Kan ik inkomen. Maar ik zou eerder het woord sluw gebruiken. Want dat beest is egoïstisch. Wat heb ik geleerd van de kippen in de loop der tijden? Simpel, ik hou niet van kalkoenen. Lelijke beesten.

Als voorbereiding op het volwassen leven, wil ik dat kinderen dit ook weten. Ze moeten weten dat er mensen bestaan die hun om de tuin zullen leiden en dat niet iedereen te vertrouwen is. Dat blindelings vertrouwen alleen kan als je zeker bent van de oprechtheid van anderen.

Want stel, ik ben nu puur hypothetisch bezig, dat je op latere leeftijd in een team terecht komt waar zo een wolf of een kalkoen in zit. Wat doe je dan? Je weet hoe ze in elkaar zitten, maar toch probeer je als team samen te werken en ze een beetje vertrouwen te geven. Maar als je ze  dan de hand (of als we het toch over dieren hebben, de poot) geeft en je even onoplettend bent, dan slagen ze hard toe. Bijvoorbeeld je bent langer buiten in pauze dan toegestaan is en opeens komt de haan naar buiten en kraait er op los. Waarna je achteraf komt te weten dat de kalkoen de kippen is gaan ‘verklikken’ terwijl zij in hun volste recht waren.  Of dat een wolf in schaapskleren de schapen in een richting duwt en erna weet te zeggen dat dit niet haar idee was waardoor iedereen uiteindelijk in haar val loopt? Of dat een collega je zo’n zwaar mes in de rug duwt en dan staat te liegen waar iedereen bijstaat. Om koppijn van te krijgen…tot je beseft dat dit alleen kan stoppen als je ze doet zwijgen of ze uit die kleren trekt.  Figuurlijk naakt en niet letterlijk, niet vies beginnen doen daar. En als je dat kan doen, dan breng je ze van hun stuk, dan begint hun wereld te draaien. Niet zoals een draaimolen, maar wel zoals een neerwaartse spiraal. Dat kan je letterlijk ook zien wanneer ze vaak uit evenwicht zijn.

Wolven en kalkoenen zijn er overal wel, zelfs bij jonge kinderen. De verklikkers, de pesters en de op zich brave kinderen. Zoals het meisje C. in mijn vorige blogbericht. Vandaag gebaarde ze achter mijn rug tegen een andere kleuter dat ze dood was. Je weet wel, met de vinger over de keel. Kwaad was ik omdat ze zich zo lief voordoet, maar toch zo’n dingen doet als ik het niet zie. Liegen en bedriegen mogen geen plaats hebben in mijn klas of op school, maar je kan het niet tegenhouden. Dus probeer ik de waarden en normen te herhalen en hen waar te schuwen voor mogelijke valkuilen. Zodat ze goed voorbereid zijn op hun toekomst, zodat zij een kans hebben om dat mes in de rug te kunnen voorkomen. Zodat zij de wolf overal in kunnen herkennen.

Mijn dochter roept me. “Verhaaltje voorlezen , mama!” Geen probleem schat, mama komt eraan. “Masha en de beer” (Er bestaat nu ook een boek van!)

Komen daar nu ook geen wolven in voor?

Afbeeldingsresultaat voor wolf in schaapskleren

Advertenties

2 reacties op ‘Een wolf in schaapskleren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s