Kritisch of overdreven?

Op uitstap met ouders kan op verschillende manieren worden beëindigd. Soms was het echt reuze en soms vraag je je af waarom je ze toch mee vraagt.

Nu ik mama ben, begrijp ik hoe belangrijk het is om meer te weten van je kind op school. Je bent bezorgd als je er niet veel van weet. Mijn dochter zegt ook nog niet zoveel of alles in flarden. Zo heeft ze het al enkele dagen weer moeilijk om naar school te gaan.

’s Avonds wenen voor slapengaan en ’s morgens weent ze bij het afscheid nemen. Dus schreef ik een briefje naar haar juf. Gewoon om mijn bezorgdheid te uiten omdat het zo plotseling was begonnen voorbije week. Waarschijnlijk kwam ik over als de overbezorgde mama, maar ik ben liever zeker. Mijn meisje is een gevoelig klein ding en dus weet ik dat je meer dingen moet bespreekbaar maken voor haar. Maar als ik niet weet wat er aan de hand is, is dat heel frustrerend. Dus kreeg ik als antwoord van de juf dat het super gaat in de klas, dat ze happy rondloopt en dat ze nog niets heeft gezien dat verontrustend is. Ook al was ik blij voor haar toch was ik nog niet geheel gerustgesteld. Ok , mijn kleine meid is ook in maart veranderd van het onthaalklasje naar de eerste kleuterklas. Het wegrukken van haar lieve juf waarmee ze een band had gecreëerd en haar twee vriendjes waar ze niet kon over zwijgen, zullen wel een rol hebben gespeeld. Maar ze had zich snel aangepast, dus het verbaasde ons dat het nu opeens moeilijker ging. Misschien is het een fase van verlatingsangst. Ze zei wel:” Mama van Zoë he, mama. Jij blijven he mama?” Gevoelige kindjes worden vaak aan de kant geschoven. ‘Ze moeten maar wat sterker worden’ wordt er dan gezegd. Helaas, zo gaat dat niet en ik spreek uit ervaring als mama maar ook als persoon. Dus ik snap dat je als ouder vaak kritisch staat tegenover de school en tegenover de juf van je kind.

Aan de andere kant doe je als juf alles wat je kan zodat ieder kind zich thuis voelt in de klas en zodat iedere ouder dit ook weet en aanvoelt. Gisteren had mijn stagiaire een uitstap met de mama’s gepland: lekker picknicken en wat spelen. Goed idee en ze had alles in orde gebracht. Toch was het weer nogal veranderlijk en raadde ik haar aan om iets dichter in de buurt te gaan picknicken. Flexibel als ze is, ging ze ermee akkoord en ik besloot alle mama’s ,van wie bevestigd hadden dat ze gingen komen, op te bellen om de veranderde plannen mee te delen. Er stonden al enkele ouders op het aangegeven tijdstip voor de schoolpoort maar je hebt er die vaak te laat komen. Sommigen hadden het telefoonnummer van anderen en onderling hielden ze elkaar op de hoogte. Er was al een mama die nerveus werd en zei dat het nog lang ging duren eer we iedereen hadden gebeld. Twee mama’s zuchtten omdat de locatie was veranderd. Ik legde uit dat dit voor het welzijn van de kinderen was, maar aan hun uitdrukking te zien was de locatie belangrijker. Ja, ik schrijf het zoals het is, zonder het te verbloemen. Terwijl de stagiaire met de mama’s al naar het kleine park ging(niet zo ver van de school vandaan), belde ik nog naar enkele ouders. Ik wisselde zelfs mijn telefoonnummer uit(wat ik eigenlijk niet doe omdat er nog iets privé moet blijven. Ouders kunnen me bereiken aan de poort, via het mapje en via e-mail). Ouders die niet hadden bevestigd , belde ik niet op. Zo was er een mama die een half u te laat op school aankwam en me beschuldigend aansprak. Dat ik haar ook had moeten verwittigen. Ze was niet naar het andere park gegaan, maar was gewoon te laat, ook al hadden we nog tien minuten gewacht. Maar ze had ook niet aangegeven dat ze ging komen.

Wat ik onthouden heb van deze dag is dat elke ouder anders is qua bezorgdheid. Wanneer we terug naar de school gingen, hielden de mama’s hun kind bij de hand, hielpen enkele mee om de veiligheid te bewaren terwijl anderen hun kind bij zich hadden en opeens een andere kant uitgingen zonder iets te zeggen. Nog een geluk dat ik achterbleef , want anders was er een kleuter alleen het zebrapad overgestapt. Samen op uitstap is samen zorg dragen voor hun welzijn en veiligheid.

En dat ik dacht dat een goede daad was om ouders te verwittigen, niet in dankbaarheid werd afgenomen door enkele ouders. Maar er waren ook ouders die enthousiast waren over de hele onderneming en dat de juf inzit met de kinderen. Het is altijd iets als ouders meegaan, want commentaar zal er steeds worden gegeven. Achteraf. Of in een andere taal zodat je het niet begrijpt. Als juf  is dit een stressgebeuren want je staat als het ware in de spotlights. En als we elkaar op dat moment helpen, dan is er minder druk voor de juf. We staan er al elke dag vaak alleen voor. Voor 23 kleuters. Geen 3 of 4.

Sommige ouders zijn ook heel open en eerlijk terwijl anderen dat niet zijn, maar dat is bij leerkrachten ook. Toen we in het gras gingen zitten, was er een grote kliek die bleef zitten terwijl  andere ouders met de kinderen gingen spelen. Vaak zeg ik niets over cultuur omdat dit een moeilijk te bespreken onderwerp is. Maar gisteren, op dat moment en ook erna, zag ik toch de grote verscheidenheid tussen hen. Ik ging bij de grote kliek zitten, al ga ik toegeven dat dit een moeilijke stap was aangezien ze uitbundig in hun taal bezig waren. Maar al gauw voelde ik me op mijn gemak en kon ik met hen over verschillende onderwerpen praatten die anders niet aan bod komen. Wat wel raar was, maar ook aangenaam.

Binnenkort is het schoolfeest bij mijn dochter op school. Hopelijk ben ik dan niet te kritisch want ik bekijk de school met twee visies: die van de ouder en die van een leerkracht. Ik ga gewoon genieten van de mondiale sfeer die ze organiseren en zo zie ik mijn kleine meid ook eens op haar terrein. Daar waar ik amper iets over weet….als ouder welteverstaan. Als ouder op uitstap in haar school.

headshot-van-jonge-blonde-vrouw-met-vergrootglas-1360616

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s