Zeg neen tegen pesten!

In deze tijd hoor je het vaker en vaker terugkomen. Een kind pleegt zelfmoord na jaren gepest te zijn. Hoe is dit kunnen gebeuren? Waarom deden de leerkrachten er niets aan?

Ik vind dat de media altijd graag veronderstelt, maar met echte feiten komen ze vaak niet.

Elk kind is anders net als de school en de ouders. De schuld op iemand steken, heeft nog nooit iemand geholpen, al wijzen veel mensen toch zo graag met de vinger. Sommige kinderen zijn gevoeliger dan anderen, sommige kinderen kennen geen deftige opvoeding en anderen worden aan hun lot overgelaten.Dan heb je er die van een warme thuis genieten en dan heb je er die zich alleen voelen door verwaarlozing of door de vechtscheiding van hun ouders waarbij ze beide ouders willen opvrolijken omdat zij het zo moeilijk hebben.Enerzijds heb je hooggevoelige kinderen die alles zo intens aanvoelen en anderzijds heb je kinderen die hun gevoelens verdringen. Allemaal factoren die meespelen in het pesten en gepest worden.

Maar bij scholen heb je net hetzelfde Er zijn er die goede begeleiding krijgen en worden opgevolgd, er zijn er waar die begeleiding hen enkel afkraakt en geen opbouwende kritiek kan geven M.a.w. die scholen worden aan hun lot overgelaten. Zie je al enkele gelijkenissen? In een  school zie je dan leerkrachten die de ene voortrekken en de andere neerhalen. Ik zal als leerkracht even die luchtbel doorprikken: dat gebeurt dus wel degelijk. Vooral veel slijmen is dan belangrijk. Maar net zoals bij kinderen ligt er aan de oorzaak van het pesten vaak het ego of de jaloezie. En dan denk ik bij mezelf: als je als leerkrachten al niet gewoon met elkaar kunt omgaan, dan heeft het geen zin om je kinderen op diezelfde school iets bij te leren over pesten of om pestgedrag op te lossen. En bij dit laatste zou ik mensen nog gelijk geven als ze zeggen dat het de schuld van de school is.

Als laatste heb je de ouders en de omgeving nog. Ouders moeten ook echt kijken naar de noden van hun kind en niet naar wat ze willen zien. Je hebt ouders die hun kind bijstaan bij alles(Opgelet, teveel is ook niet goed en geeft extra druk aan het kind) en aan de andere kant heb je diegenen die soms zelf niet weten waar hun kind rondhangt na school of die hun kind tot het einde van de opvang op school laten om toch nog even voor de tv te kunnen zitten. Dit is wel cru gezegd natuurlijk, want je hebt ook laat werkende ouders en die proberen toch nog zoveel mogelijk tijd te spenderen met hun kind. Tja en de vecht-scheidende ouders, daar zwijg ik over, want dat zegt al genoeg. Ze kunnen er misschien niet aan doen, maar het kind is dan vaak de dupe.

Dus voor men daar weer met die grote stempel van schuld afkomt, kijk eerst naar het volledige plaatje. Pesten is een samenwerking van factoren en moet meteen aangepakt worden. Zowel het kind dat gepest wordt als het kind dat pest, zouden dan goede begeleiding moeten krijgen.En dat is niet simpel in deze maatschappij die druk legt op iedereen, maar het zou moeten. Want er zijn er veel die van de zijlijn meekijken en niets doen, aan hen vraag ik dan om zelf ook iets te doen i.p.v. te veronderstellen. Wat het belangrijkste is dat elk kind ergens terechtkan waar het met zijn (opgekropte) gevoelens terechtkan en daar niet voor veroordeelt wordt.

Zo, dit is van mijn hart.

Zeker nadat ik al bijna drie jaar wordt bekritiseerd op school voor een fout die ik niet heb gemaakt maar die ik wel moet rechtzetten. Wel ja, die pech heb ik dan,maar ik laat me niet doen.  Aan al die gepeste mensen daar buiten, blijf praten en geef niet op. Hulp komt altijd uit onverwachte hoek.

loesje-elk-uiterlijk-is-mooier-dan-een-pestkop-jpg

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s