Wanneer bedank je iemand?

Goede maar simpele vraag toch? Neen, blijkbaar is dit niet makkelijk voor sommige mensen. Maar ik zal een handje helpen. Als leerkracht is het toch de bedoeling om kinderen ook wat manieren bij te leren. En we zijn nog allemaal wat kinds van binnenin.

Je krijgt een complimentje van iemand (pas op, weinig mensen kunnen dit geven, maar dat is voor een volgende les), dus glimlach je eens en zeg je: “Dank u, dat is lief van je.” of “Hartelijk bedankt”

Iemand helpt je met je boodschappen of met een opdracht. Je spreekt die bepaalde persoon aan en zegt: “Bedankt voor je hulp, ik apprecieer dit enorm.” Mijn stagiaire bedankte me zo voor de tips die haar had gegeven in een omgeving waar ze kansen kreeg om te groeien als toekomstige juf. “Graag gedaan.” (Ook twee belangrijke woorden als je ze meent.)

Of je bent  bij de kapper geweest en die heeft je een dienst verleend door je weer fantastisch  mooi bij te knippen. Je weet dat dit kapsel maar een paar dagen zo mooi zal blijven liggen, maar toch kijk je haar of hem aan in de spiegel. “Oh bedankt, ik ben weer zo goed als nieuw. Ik kan weer een tijdje voort.” (En met tijdje weten we wat ik dan bedoel.)

Dan hebben we het iets meer sarcastische bedankwoordje. Wanneer je in het nieuws leest dat de minister van onderwijs ons beroep op de lijst van zware beroepen wilt zetten. “Dank u , mevrouw Crevits dat u eindelijk eens echt naar de leerkracht kijkt.”

“Wat leuk dat je aan mij hebt gedacht toen het niet goed met me ging.” “Dank u om mij omver te lopen.” “Bedankt voor het geroddel achter mijn rug.” Lijkt me duidelijk.

Als slot toch het bedankje die een ander niet en meestal nooit te horen krijgt. “Dank u om mij zo de put in te duwen. Daardoor heb ik een belangrijke les geleerd. Dat ik terug kan vechten. Dat ik nooit alleen ben. En dat je enkel die ladder in diezelfde put kan zien als je maar positief blijft. (En nog zo van die situaties….) Want dank u zeggen aan iemand die je zo diep heeft gebracht dat je jezelf niet meer herkende, is het moeilijkste dat je ooit zal moeten doen in je leven als het draait om:  ‘Wanneer bedank je iemand?’.

Dank je om mij te lezen 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s