Die stoute meneren

Het dagelijkse onthaalgesprekje nam vandaag toch een andere wending. Nadat we alle kindjes hadden geteld, vroeg ik of er iemand wist waarom we met zo weinig waren. De kleuters begonnen spontaan te reageren. “Omdat de metro niet rijdt.” “Omdat ze naar de dokter zijn” “Er waren stoute meneren en bommen” “Papa was bijna dood.” Die laatste kwam van M.die haar broer in paniek had gezien omdat ze eerst niets van hun papa hadden gehoord, want papa werkt in Brussel, kortbij de metro.

“Juf, maar die salade heeft echt bêtises gedaan hoor juf. Hij is niet een echte Moslim. Als ik groter ben, dan ga ik hem dood doen.” “Jongen toch, je mag je verdedigen, maar iemand dood doen, dat is helemaal niet goed.” Hierop volgde een gesprek over ruzies en hoe we als vrienden met elkaar moeten omgaan. Af en toe sta ik verbaasd van de kinderen, want soms bevatten zij meer wijsheid dan ons, want zij zijn het nuchterst van iedereen.

Op dit moment ben ik moe. Moe van al de emoties, maar ook van me sterk te houden. Gister moesten we heel de tijd een denkbeeldig masker aan voor de kleuters terwijl je binnenin bijna ontploft van die wirwar van gevoelens. We moesten tot 17u op school blijven, alle deuren dicht. Ouders mochten hun kinderen wel komen halen, zij hebben dat recht. Binnen blijven was de boodschap, dus kwamen ze hen dan halen in de klas of in de refter. Maar de vragen kwamen toen ook al van de kleuters. Als kleuterleidster heb je allerlei afleidingstactieken in je achterzak en die werden vaak bovengehaald. Ook al dachten we even: geraken we wel thuis? Thuisgekomen was ik nog meer geschokt van al die beelden. Hoe kon dit gebeuren? En hoe komt het dat die breinloze monsters enkel haat zien?

“Maar juf, ik ben wel blij dat we bij jou zijn.”

“Dat is lief.”

“Ja maar dat is zo. Jij lost disputen altijd op. En dus ga jij die stoute meneren ook helpen.”

” Die stoute meneren moeten eerst zichzelf helpen en daar is nog veel werk aan. Maar als wij al goed voor elkaar zorgen, dan helpen we ook.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s