Je bent niet alleen

Vandaag was een rare dag. Een dag van teveel nadenken en terugblikken denk ik. Maar mijn instinct liegt meestal niet. Het is mijn beste vriend sinds het allereerste begin.

Je ziet het soms op de speelplaats en dan word je als juf boos. Hoe haalt dat ene kind het zich in zijn hoofd? Waarom handelt hij zonder gevoel? Of is het juist omdat hij teveel voelt? Hoe dan ook, pesten kan niet door de beugel. Gefrustreerde kinderen ,die met hun gevoelens niet kunnen omgaan, gaan vaak pesten. Ook jaloezie ligt vaak aan de oorzaak. Meestal probeer ik die pesters te analyseren want ze doen het niet zomaar. Maar soms ligt het ook aan een gebrekkige opvoeding.Maar zinnen zoals ‘ze weten het niet beter’ of die andere zal het wel uitgelokt hebben’ hoor ik echt niet graag. Vooral omdat ik vroeger ook gepest ben geweest, ligt dit heel gevoelig. Omdat kinderen van jongs af aan al heel goed weten waarom ze iemand pesten.

Ook volwassenen weten verdomd goed waarom ze pesten, maar toegeven zullen ze dit nooit. Zij beseffen echter niet wat zij veroorzaken bij diegene die gepest wordt. Het laat een afdruk achter en vaak voel je je alleen. Ik heb het geluk dat ik enkele goede collega’s heb die voor een ander klaarstaan. Collega’s die zo meevoelen dat je beseft: “ik ben niet alleen”. En dat intense gevoel maakt je sterk, sterk tegenover pesters en pestgedrag.

Ben je jong of oud en je hebt het gevoel dat je wordt bedreigd, aangevallen of wordt benadeeld, laat je dan horen. Duw jezelf niet in een hoekje en geef zeker niet op. Zie je dat iemand gepest wordt, reik hem de hand en  help hem. En zeg: ‘ik sta achter je.’

Zucht. Ik ga even stoppen met nadenken, want eens ik begin, dan stopt dat radartje niet. Een pauzeknop zou handig zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s